A fost descoperită originea zgomotelor misterioase auzite în întreaga lume

0
179

(CNN) În 2018, o multitudine de semnale seismice au fost detectate de agențiile de monitorizare a cutremurului din întreaga lume în mai și iunie. Acestea creat un sunet ciudat, iar unele dintre semnalele detectate în noiembrie a acelui an au avut o durată de până la 20 de minute.

Semnalele și zumzetul au declanșat „curiozitatea comunității științifice”, potrivit unui nou studiu care explică ce s-a întâmplat: formarea unui nou vulcan subacvatic.

Oamenii de știință au detectat 7.000 de cutremure tectonice în cadrul studiului. Aceste tipuri de cutremure apar atunci când plăcile tectonice ale Pământului se blochează pe măsură ce se mișcă unul lângă celălalt. Presiunea care le permite să se deplaseze mai departe provoacă cutremure. Cele mai severe cutremure au atins o magnitudine de 5,9 în mai 2018.

De asemenea, au întâlnit 407 semnale seismice de lungă durată. Aceste semnale de perioadă foarte lungă, numite VLP, sunt armonice și joase, amintesc de sunetele unui contrabas sau un clopot mare. Acestea pot fi detectate la sute de kilometri distanță.

Seismele și semnalele proveneau de la aproximativ 22 de mile de coasta de est a insulei. Cercetătorii nu au putut vedea niciun semn de activitate vulcanică în această zonă, dar au bănuit că procesele magmatice pot forma unul.

Din păcate, nu a existat nicio rețea seismică pe această parte a fundului oceanic, ceea ce înseamnă că nu au putut face decât măsurători din insulă, Madagascar și Africa. Dar au observat o coborâre a suprafeței insulei cu șapte centimetri, ceea ce indică o activitate legată de cutremure.

Noile metode seismologice dezvoltate de cercetători i-au ajutat să-și alăture un calendar de-a lungul unui an pentru a reconstrui ceea ce s-a întâmplat. Studiul lor a fost publicat săptămâna aceasta în revista Nature Geoscience.
Prima fază a implicat magmă în ascensiune rapidă dintr-un rezervor din manta la 18 mile sub suprafața Pământului.

Aceasta a deschis un canal în fundul oceanului, permițând circulației magmei și să înceapă formarea unui nou vulcan subacvatic. O campanie oceanografică din mai 2019 a arătat că un vulcan s-a format în același loc. În timpul formării vulcanului subacvatic, activitatea cutremurului a scăzut, iar pământul a coborât. Apoi au început semnalele VLP.

„Interpretăm acest lucru ca un semn al prăbușirii camerei de magmă de pe coasta Mayotte”, a declarat Eleonora Rivalta, coautoare a studiului de la Centrul German de Cercetări pentru Geoștiințe GFZ.

„Este cel mai adânc și cel mai mare rezervor de magmă din mantaua superioară până în prezent, care începe să se golească brusc”.
Mayotte este una dintre cele patru insule vulcanice din arhipelagul său și găzduiește aproximativ 260.000 de oameni, potrivit studiului. A erupt ultima oară în urmă cu aproximativ 4.000 de ani.

“Întrucât fundul mării se află la 3 kilometri sub suprafața apei, aproape nimeni nu a observat erupția enormă”, a spus Torsten Dahm, co-autor al studiului și profesor de geofizică și seismologie la Universitatea din Potsdam din Germania. “Cu toate acestea, există astăzi posibile pericole pentru insula Mayotte, întrucât scoarța pământului de deasupra rezervorului adânc ar putea continua să se prăbușească, declanșând cutremure mai puternice.”

Sursa