Ce este efectul Mandela?

0
412

Efectul Mandela se referă la o situație în care o masă mare de oameni consideră că un eveniment a avut loc atunci când defapt nu a avut loc.

Numele „Mandela Effect” a fost creat pentru prima dată în 2009 de Fiona Broome. Aceasta a fost la o conferință vorbind cu alte persoane despre cum și-a amintit tragedia morții fostului președinte sud-african Nelson Mandela într-o închisoare din Africa de Sud, în anii 80. De fapt, Nelson Mandela nu a murit în anii 1980 într-o închisoare – a murit în 2013.

Când a început să vorbească cu alte persoane despre amintirile ei, a aflat că nu este singură. Alți oameni și-au amintit că au văzut informații despre moartea sa, precum și un discurs al văduvei sale.

Broome a fost șocată că o masă atât de mare de oameni ar putea să-și amintească același eveniment identic într-un asemenea detaliu când defapt nu s-a întâmplat niciodată. Încurajată de editorul ei de cărți, a început un site web pentru a discuta despre ceea ce a numit efectul Mandela și despre alte incidente ca acesta.

Povestea lui Nelson Mandela nu este singurul exemplu de acest tip de memorie falsă de grup. Pe măsură ce conceptul efectului Mandela a crescut odată cu site-ul web al lui Broome, alte amintiri false ale grupului au început să apară.

Luke, sunt tatăl tău
Dacă ați văzut Star Wars: Episodul V — Imperiul lovește înapoi, vă amintiți probabil că Darth Vader a rostit faimoasa linie, „Luke, eu sunt tatăl vostru”.

S-ar putea să fii surprins să afli că, de fapt, replica era „Nu, eu sunt tatăl tău”. Majoritatea oamenilor au amintiri despre replica fiind prima și nu pe cea din urmă.

Noua Zeelandă
Unde este Noua Zeelandă în raport cu Australia? Dacă te uiți la o hartă, vei vedea că este la sud-estul țării. Cu toate acestea, există o comunitate de oameni care susțin că își amintesc că Noua Zeelandă este localizata la nord-est în loc de sud-est.

Ursii Berenstein
Celebrul serial din America pentru copii, Ursii Berenstain nu este imun la efectul Mandela. Mulți oameni raportează că își amintesc numele fiind Ursii Berenstein (scris cu o „e” în loc de o „a”).

Despre efect ? Mit sau realitate ce se intampla defapt ?

Realități alternative
O teorie despre baza efectului Mandela provine din fizica cuantică și se referă la ideea că, mai degrabă decât o cronologie a evenimentelor, este posibil ca realități alternative sau universuri să aibă loc și să se amestece cu cronologia noastră. În teorie, acest lucru ar avea ca rezultat grupuri de oameni care au aceleași amintiri, deoarece linia de timp a fost modificată pe măsură ce ne schimbăm între aceste realități diferite.

Sursa

Nu ești singur dacă crezi că asta sună puțin nerealist. Din păcate, ideea de realități alternative este de nerezolvat, ceea ce înseamnă că nu există nicio cale de a respinge cu adevărat faptul că aceste alte universuri nu există.

Acesta este motivul pentru care o astfel de teorie îndepărtată continuă să capete notorietate în rândul comunităților online. Nu poți dovedi că nu este real, așa că nu poți reduce total posibilitatea. Pentru mulți oameni, probabil, emoția unui pic de mister pentru viața de zi cu zi intră și ea în joc si influenteaza destul de mult.

Amintiri false
O explicație mai probabilă a efectului Mandela implică amintiri false. Înainte de a lua în considerare ce se înțelege prin amintiri false, să analizăm un exemplu al efectului Mandela, deoarece ne va ajuta să înțelegem cum memoria poate fi defectă (și poate duce la fenomenul pe care îl descriem).

Cine era Alexander Hamilton? Majoritatea americanilor au aflat la școală că este un parinte fondator al Statelor Unite ale Americii, dar că nu a fost președinte. Cu toate acestea, când au fost întrebați despre președinții Statelor Unite, mulți oameni cred greșit că Hamilton a fost președinte. De ce?

Dacă luăm în considerare o explicație simplă de neuroștiință, memoria pentru Alexander Hamilton este codificată într-o zonă a creierului, unde sunt stocate amintirile pentru președinții Statelor Unite. Mijloacele prin care sunt stocate urmele de memorie se numește engramă și cadrul în care amintirile similare sunt asociate între ele se numește schemă.

Așadar, atunci când oamenii încearcă să-și amintească de Hamilton, acest lucru pornește neuronii în strânsă legătură între ei, aducând cu sine memoria președinților. (Deși aceasta este o explicație simplificată, ilustrează procesul general.)

Când amintirile sunt amintite, mai degrabă decât amintite perfect, acestea sunt influențate până la punctul în care acestea pot deveni în cele din urmă incorecte. Acest lucru duce la probabilitatea ca problemele cu memoria și nu universurile alternative să fie explicația pentru efectul Mandela.

Teoriile conspirației Cern

Unii teoreticieni înflăcărați sunt atât de încrezători încât organizația CERN a Elveției este la conducerea manipulării universale a particulelor, au redenumit Efectul Mandela, „Efectul Mandela Cern” și „Efectul cuantic Cern”.

Înființată în 1954 și cu sediul în Elveția, CERN este Organizația Europeană pentru Cercetări Nucleare. Are 22 de state / țări membre și a făcut sute de descoperiri științifice unice, inclusiv „Particulul lui Dumnezeu”, altfel cunoscut sub numele de Higgs Boson. CERN a inventat și World Wide Web.

Datorită naturii experimentelor CERN, unii cred că spațiul timpului este manipulat în cunoștință de cauză producând astfel universuri paralele Cern.

D-Waves

D-Wave este o categorie de mașini cuantice create de D-Wave Systems, Inc., în Canada. Compania încearcă să exploateze efectele cuantice potențiale inerente sistemelor de procesare.

Sursa

În prezent, mașinile D-Wave pot gestiona numai sarcini specifice. În timp ce sunt departe de dominarea vitezei exponențiale asupra computerelor clasice, o lucrare recentă sugerează că calculatorul DQ-2000 2000Q poate returna soluții de 2600 de ori mai rapid decât algoritmii cunoscuți.

În continuarea acestei tehnologii, fanii efectului Mandela sugerează că intensitatea forței de calcul de la calculatoarele D-Wave ar putea avea un efect profund asupra particulelor, vieții, traiectoriilor și evenimentelor din întregul univers. La rândul lor, mașinile D-Wave ar putea crea cu ușurință un efect Mandela.

Momentul prezent

Timpul ne va spune dacă efectul Mandela, CERN, D-Wave și calculul cuantic ne vor ajuta să înțelegem călătoria în timp, particule, găuri de vierme, schimbări în realitățile anterioare și crearea de bucle de timp accesibile.

Între timp, să rămânem în momentul prezent.

Sursa 1
Sursa 2

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here