Cele 7 pacate capitale in crestinism

0
226

In crestinism Pacatul inseamna departarea de Dumnezeu, ruperea legaturii cu sursa. In secolul VI d.Hr. Papa Grigorie cel Mare mentioneaza pentru prima data pacatele care aduc chinuri fara sfarsit si osanda eterna. Reprezentate sub forma unor personaje alegorice de cele mai multe ori femei aceastea aveau rol sa sperie omul sa sa il faca constient de importanta ascultarii de Dumnezeu.

Acestea pacate sunt:

Avaritia (Avaritia)

Atributul principal al acesteia sunt banii, simbolizati prin monede sau o punga cu bani: cutia cu comori (sau cheia acesteia) semnifica lacomia oarba pentru bogati, simbolizata si prin legarea la ochi. Avaritia este reprezentata orintr-un vultur sau o pasare rapitoare ce se hraneste cu semenii sai

Pofta trupeasca (Luxuria sau Libido)

Pofta trupeasca poate fi recunoscuta dupa un cerc de flacari simbolizand patima sau animalul care o insoteste. Tapul (ori taurul sau ursul, mistertul sau porcul, cocosul sau porumbelul sau iepurele) se remarca pentru patimile animalice de nestapanit.

Mania (ira)

Mania poate fi reprezentata tinand o arma si uneori pregatita sa traga trei sageti in acelasi timp. In art, mania este simbolizata prin animale feroce si agresive, mai ales ursul, leul si lupul.

Lacomia (Gula)

Obiceiul porcinelor de a hapati hrana a facut ca mistretii si porcii sa fie asociati cu Lacomia. Lacomia – reprezentata de obcei cu trup de porc – poate aparea calarind astfel de animale sau alaturi de un lup sau urs lacom.

Lenea (Acedia sau Pigritia)

Leanea poate fi reprezentata printr-un animal care se misca incet, cum ar fi melcul, sau de un lenes sau incapatanat(in aceasta categorie intra magarul, porcul si boul). Lenea mai poate fi reprezentata si de jocuri, precum cele de carti sau de dame.

Invidia

Poate fi reprezentata ca o femeie salbatica, avand serpi in loc de par, strangand un sarpe veninos intr-o mana si mancand intestinele sau inima pe care le tine in cealalta. Mai apare insotita de un caine slab sau de un scorpion

Trufia (Superbia)

Reprezentarile medievale o prezinta sub forma unui calaret cazand de pe cal, caci trufia duce la cadere. Ulterior, a fost repreentata prin imagini alegorice, tinand o oglinda sau o trambita, cu un paun, leu sau vultur, animale recunoscute pentru orgoliu

Exemplu:

Bibliografie (Cum sa citim simbolurile – Introducere in semnificatia simbolurilor in arta – Clare Gibson)

Sursa imagine