Cele mai indestructibile creaturi de pe Terra

0
335

Când condițiile devin nefaste, Tardigradele se pot usca, isi pot reconfigura corpul și pot intra în animație suspendată – numită biostaza ani de zile. Puteți sa le faceti aproape orice si ele vor trai: temperaturi înghețate, zero oxigen, presiuni ridicate, vidul spațiului, radiații cosmice și chiar să le fierbeti.

Dar cum oricine isi are “propriul nas” aceste organisme minuscule pot avea o slăbiciune – expunerea pe termen lung la temperaturi ridicate, chiar și în starea lor deshidratată. Cu cât temperaturile sunt menținute mai lungi, cu atât sunt mai mici șansele de supraviețuire ale tardigradelor.

În întreaga lume, încălzirea are deja un impact asupra vieții plantelor și a animalelor. Se preconizează că unele specii vor influența schimbările mai bine decât altele; gandacii , de exemplu, sunt foarte rezistenți și adaptabili .

Tardigrade, sunt creaturi nevertebrate microscopice cunoscute și sub numele de urși de apă sau purcei de mușchi, sunt printre cele mai rezistente animale cunoscute in conditii extreme. Există în jur de 1.300 de specii cunoscute, majoritatea având între 0,3 și 0,5 milimetri lungime.

Trăiesc mai ales în medii umede, atât în ​​sedimente marine, cât și în apă dulce, în mușchi și alge, gunoaie de frunze și vulcani de noroi, de la ecuator până la poli. Au corpuri tubulare ca un butoi mic, cu opt picioare mici înțepate și arată adorabil asemanator cu un fel de ursulet.

Când au nevoie să hiberneze, își retrag capul și picioarele și se usucă aproape complet. Atât de eficientă este hibernarea, incat au supraviețuit la cinci extincții în masă de-a lungul istoriei Pământului; și un studiu din 2017 a descoperit că singura modalitate de a le șterge ar fi fierberea oceanelor Pământului (ceea ce se va întâmpla într-o zi, peste un miliard de ani sau cam așa ceva).

Ce mănâncă târgradele?

Tardigradele mănâncă bacterii, plante sau chiar alte tardive. Ei străpung celulele individuale ale pradei și sug conținutul de nutrienți. Delicios! Tardigradele pot supraviețui și presiunilor imense, de până la șase ori mai mari decât pe fundul oceanului sau chiar fierte în alcool.

Cercetarea a fost publicată în Rapoarte științifice .

Sursa 2

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here