Cele mai misterioase texte antice si povestea lor

0
117

Datând de sute la mii de ani, textele vechi pot dezvălui multe despre o cultură veche. Adesea scrise într-un limbaj învechit cu o gramatică necunoscută, aceste texte fac analize atente pentru a intelege civilizatii pierdute si nu numai. De la o carte egipteană plină de vrăji magice până la un text scris într-o limbă necunoscuta, vom arunca o privire asupra unora dintre cele mai misterioase manuscrise antice.

Gospel of the Lots of Mary

„ Gospel of the Lots of Mary ”, așa cum se numește textul antic, este o evanghelie ca nimeni alta. Scrisă în coptă (o limbă egipteană ) și dateaza de aproximativ 1.500 de ani, Aceasta Evanghelie nu discută despre viața lui Isus, ci conține în schimb o serie de 37 de oracole, scrise vag, cu doar câteva cuvinte care menționează cuvantul Iisus.

Deschiderea cărții începe astfel: „ Gospel of the Lots of Mary, mama Domnului Iisus Hristos, ea căreia Arhanghelul Gabriel i-a adus vestea bună. Cel care va merge înainte cu toată inima lui va obține ceea ce el caută. Numai să nu fii cu două minți. “

Textul, acum la Universitatea Harvard, a fost descifrat, iar detaliile au fost publicate în 2014 de Anne Marie Luijendijk, profesor la Departamentul de Religie de la Universitatea Princeton. În cartea sa „Oracole interzise? Gospel of the Lots of Mary ” (Mohr Siebeck, 2014), „ea a scris că Evanghelia ar fi fost folosită pentru ghicire , o încercare de a prezice viitorul. O persoană care caută un răspuns la o întrebare ar fi putut să-l caute pe proprietarul acestei cărți, să fi pus o întrebare și să treacă printr-un proces care să aleagă aleatoriu unul dintre cele 37 de oracole pentru a ajuta la găsirea unei soluții la problema persoanei. Nu se știe cum ar fi funcționat procesul. Deși nu este clar cum cartea a ajuns în Statele Unite, a fost donată Harvardului în 1984. 

Dresda Codex

Codexul de la Dresda este un text mayaș datând de aproximativ 800 de ani; conține 39 de coli frumos ilustrate cu texte și imagini pe ambele fețe. Cercetările publicate în 2016 în Jurnalul de Astronomie în Cultură  indică faptul că acest codex înregistrează fazele planetei Venus, astfel încât Mayasii să fie siguri că evenimentele lor ceremoniale au loc în ziua corectă.

Sursa: Wikipedia

Un istoric știință de la Universitatea din California, Santa Barbara, a declarat  „Probabil că făceau o activitate rituală pe scară largă, legată de diferitele faze ale lui Venus”. 

Codexul a apărut pentru prima dată în Europa la Biblioteca Regală din Dresda, Germania, în anii 1730. Nu este clar cum a ajuns acolo. Multe texte mayașe au fost distruse de misionari creștini zeloși care încercau să elimine orice credință necreștină. 

Evanghelia lui Iuda

Sursa: Adevarul.ro

În 2006, National Geographic Society a publicat o traducere a textului din secolul al III-lea numit „Evanghelia lui Iuda” care poate înfățișa pe Iuda Iscariotul care, în Noul Testament, l-a trădat pe Iisus într-o lumină pozitivă. Unii cercetători susțin că textul, scris în coptă, îl descrie pe Iisus cerându-i lui Iuda să-l trădeze, astfel încât să poată fi răstignit și să se înalțe în ceruri.

Cu toate acestea, experții nu sunt de acord cu privire la traducerea și interpretarea textului. April DeConick , profesor de religie la Universitatea Rice din Houston, a declarat că textul îl declară de fapt pe Iuda drept „daimon” (demon). Testele pe cerneala evangheliei indică faptul că este autentică, potrivit unei echipe conduse de microscopistul Joseph Barabe de la McCrone Associates din Illinois. 

Tratatul navelor

Sursa: Livescience

„ Tratatul vaselor” este un text ebraic care pretinde a dezvălui unde erau ascunse comorile din templul regelui Solomon și discută despre soarta Chivotului Legământului. Textul spune că Arca, împreună cu alte comori, „nu vor fi revelate până în ziua venirii lui Mesia, fiul lui David …” – punându-l la îndemâna oricărui aspirant căutător de comori.

Cea mai veche copie care a rămas din text datează din 1648; James Davila, profesor la Universitatea St Andrews din Scoția, a studiat și a tradus acea copie a textului. „Scriitorul se bazează pe metodele tradiționale de exegeză scripturală [interpretare] pentru a deduce unde ar fi putut fi ascunse comorile, dar cred că scriitorul aborda povestea ca o piesă de ficțiune amuzantă, nu ca un ghid real pentru găsirea comorii “, a declarat Davila pentru Live Science într-un e-mail.

Popol Vuh

Sursa

Popol Vuh, care se traduce prin „Cartea Sfatului”, este o poveste de origine mitică spusă de Maya K’iche ‘. Potrivit poveștilor, zeii strămoșilor Tepew și Q’ukumatz „au scos pământul dintr-un gol apos și l-au înzestrat cu animale și plante”, confomr Michael Coe, profesor la Universitatea Yale, în cartea sa „The Maya” ( Thames și Hudson, 2011).

Povestea spune că zeii au avut dificultăți în crearea oamenilor și descrie modul în care au creat în cele din urmă gemenii, Hunahpu și Xbalanque. Gemenii s-au angajat într-o serie de aventuri, care au inclus înfrângerea lorzilor din lumea de jos. Cea mai veche copie a lui Popol Vuh datează din 1701 și a fost înregistrată în spaniolă de preotul dominican Francisco Ximénez. O copie a textului se află în Newberry Library din Chicago. 

Copper Scroll

Pergamentul de cupru este un text ebraic inscripționat pe foi de cupru găsite în peștera 3 din Qumran în deșertul Iudeii împreună cu alte pergamente de la Marea Moartă . Textul înregistrează detalii despre o cantitate mare de comori ascunse care includ aur, argint, vase și monede. Pergamentul datează în jurul anului 70 d.Hr., o perioadă în care armata romană a asediat Ierusalimul și al doilea templu a fost distrus.

Savanții continuă să dezbată dacă tezaurul descris în suluri este real sau mitic. Până în prezent, în Israel sau Palestina nu a fost găsită nicio comoară îngropată la fel de mare ca cea descrisă în Volumul de cupru. 

Grolier Codex

Sursa

Așa-numitul Grolier Codex (numit după un club din New York unde a fost afișat) este un codex Mayas care conține hieroglife Maya, ilustrații ale zeilor și un calendar care urmărește mișcările lui Venus. Un colecționar mexican numit Josué Sáenz susține că a achiziționat codul de la un grup de jefuitori la sfârșitul anilor 1960, dar cărturarii încă dezbat autenticitatea acestuia.

Testele recente arată că hârtia pe care este scris Codexul datează de aproximativ 800 de ani. Oamenii de știință au descoperit, de asemenea, că textul a fost ilustrat cu o vopsea cunoscută sub numele de „ albastru Maya ” , care nu a fost sintetizată într-un laborator până de curând (ceea ce sugerează că ar fi fost aproape imposibil pentru un falsificator). Testele, împreună cu studiile asupra imaginilor și hieroglifelor, au determinat unii cercetători să ajungă la concluzia că codexul este autentic .   

Manualul puterii rituale

Sursa

Acest codex de 20 de pagini si datează de aproximativ 1.300 de ani și este scris în coptă. Conține o varietate de vrăji și formule magice, inclusiv vrăji de dragoste, vrăji pentru vindecarea icterului negru și instrucțiuni despre cum să realizezi un exorcism.

Este posibil ca textul să fi fost scris de un grup de seteni, o veche sectă creștină care l-a ținut pe Seth, al treilea fiu al lui Adam și Eva, cu mare respect. Deschiderea textului face referire la o figură misterioasă numită „Baktiotha”, a cărei identitate este necunoscută.

„Vă mulțumesc și vă chem, Baktiotha: cel mare, care este foarte demn de încredere; cel care este stăpân peste patruzeci și nouă tipuri de șerpi”, se arată într-o  traducere a textului.

Cercetătorii care au tradus și analizat textul îl numesc „Manualul de putere rituală”. Acum este găzduit la Muzeul Culturilor Antice de la Universitatea Macquarie din Sydney. Universitatea a achiziționat codul în 1981 de la un dealer de antichități din Viena, numit Michael Fackelmann. De unde Fackelmann a luat acest manuscris nu se cunoaște. 

Manuscrisul Voynich

Sursa

Datând din secolul al XV-lea, această carte de 250 de pagini conține imagini cu plante, simboluri cosmologice și femei nud. De asemenea, conține un script ilizibil (deși un om de știință crede că a descifrat 10 cuvinte din acesta).

Sursa

Descoperit în 1912 de Wilfrid Voynich, un negustor de cărți de antichități, textul nu a fost încă descifrat, ducând la speculații cu privire la faptul dacă este scris într-o limbă pierdută. Un studiu recent sugerează că textul manuscrisului are unele dintre caracteristicile unui limbaj real .

O scriere misterioasă într-un alfabet necunoscut și fără corespondent în istorie, imagini ale unor plante inexistente pe Pământ, semne zodiacale complexe și siluete feminine scăldându-se în bazine diforme, pline cu un lichid ciudat – acestea sunt doar câteva dintre elementele care i-au determinat pe cercetători să declare manuscrisul Voynich drept cel mai bizar document descoperit vreodată.

Sursa

Manuscrisul a atras multă atenție din partea savanților și a amatorilor deopotrivă, alături de un editor spaniol care intenționează să reediteze cartea în întregime. Manuscrisul este acum păstrat la Universitatea Yale. 

Sursa