De ce există atât de multe teorii ale conspirației în jurul coronavirusului?

0
209

La două luni după ce China a raportat un focar mortal al unui nou tip de coronavirus, subiectul continuă să domine titlurile din întreaga lume. Virusul a infectat acum peste 95.000 de oameni în 79 de țări și a ucis peste 3.200.

Răspândirea rapidă a bolii a fost însoțită de un focar de afirmații false și teorii ale conspirației in mass-media socială și mainstream, permițând dezinformarea asupra originii virusului.

Un studiu realizat de Departamentul de Stat al SUA, raportat de Washington Post, arata că aproximativ două milioane de tweet-uri vorbesc despre teoria conspiratiei despre faptul ca aceasta pandemie este defapt o arma de distrugere in masa. Toate au fost postate intr-un interval de trei săptămâni când boala a început să se răspândească în afara Chinei.

Potrivit lui Tedros Adhanom Ghebreyesus, șeful Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), astfel de afirmații împiedică efortul de a lupta împotriva focarului de COVID-19.

“La OMS, nu luptăm doar cu virusul, ne luptăm și cu trolii și cu teoreticienii ai conspirației care alimenteaza dezinformarea “, a declarat acesta pentru reporterii aljazeera in 8 februarie.

Un grup de 27 de oameni de știință din opt țări, inclusiv SUA, Malaezia și Australia, au condamnat, de asemenea, dezinformarea în jurul virusului, afirmând într-o scrisoare deschisă din 19 februarie că teoriile conspirației care sugerează COVID-19 nu fac altceva decât să creeze, frica si pun în pericol lupta noastră globală în eradicarea acestei pandemii “.

Un simplu videoclip in care o femeie din China mananca ciorba de lilieci a fost startul unei teorii care s-a distribuit in masa pe toate rețelele de socializare și, în cele din urmă, preluat de site-urile mass-media, inclusiv rețeaua de stat rusă, RT și tabloidul britanic Daily Mail. Ulterior, s-a arătat că acel clip era al unui cunoscut vlogger chinez care mânca ciorba în Indonezia în 2016.

Cererea de ciorbă de lilieci este doar unul dintre numeroasele rapoarte care leagă ce mănâncă chinezii cu noul focar și unul dintre numeroasele argumente rasiale.

“Unele dintre stereotipurile care au apărut sunt că chinezii sunt ‘murdari’ și că mănâncă lucruri ciudate. Când nu avem informațiile de care avem nevoie, avem tendința de a specula. Facem acest lucru pentru a ne simți în siguranță, dar este într-adevăr problematic “, a spus Kitta.

Ceea ce îi îngrijorează pe unii observatori nu este doar dezinformare aparuta pe rețele de socializare, ci faptul că unele dintre aceste afirmații și-au făcut drum spre mai multe tari, inclusiv în Arabia Saudită, Rusia și SUA.

În primele zile ale focarului, un ziarist pentru ziarul popular saudit al-Watan a sugerat pe 2 februarie că noul coronavirus a făcut parte dintr-un efort al companiilor farmaceutice occidentale de a profita prin vânzarea vaccinurilor pentru acesta, în timp ce un alt cronicar pentru oficialul sirian al-Thawra a scris zilnic pe 3 februarie că virusul a făcut parte dintr-un război economic și psihologic asupra Chinei purtat de SUA.

În SUA, Washington Times afirma, pe 24 ianuarie, că noul coronavirus ar fi putut avea originea într-un laborator „programul de arme biologice ascunse” din China, o teorie susținută ulterior de Senatorul republican Tom Cotton.

Geopolitica a jucat, de asemenea, un rol în tipul de dezinformare răspândită, potrivit unor analiști.

„Dacă virusul ar fi avut originea într-o țară care nu este atât de semnificativă, acesta ar fi fost tratat și văzut într-o altă lumină”, a declarat Thitinan Pongsudhirak, politolog thailandez și director al Institutului pentru Știință și Securitate Internațională din Bangkok.

“China are probleme cu o mulțime de țări, inclusiv rivalitatea economică și tensiunile geopolitice cu SUA. Este dominantă la nivel global, iar turiștii chinezi sunt sursa numărul unu pentru o mulțime de țări asiatice.

Supa de lilieci și bioinginerie
Pe fondul a ceea ce OMS a descris drept o „infodemie”, companiile de socializare au făcut unele măsuri pentru a combate dezinformarea cu privire la focarul de COVID-19. Facebook, Twitter și YouTube au anunțat măsuri de orientare a utilizatorilor care caută informații despre coronavirus către surse credibile, precum OMS.

SURSA:AL JAZEERA NEWS

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here