Misterele fascinante ale Antarctici

0
334

Timp de secole, Antarctica ne-a surprins imaginatia. De la primii exploratori istorici ai anilor 1800 pana la oamenii de stiinta indrazneti de astazi, continuam sa fim captivati de minunile tinute in campia glaciara a Antarcticii.

Fiind ultima salbaticie neexplorata din lume, Antarctica este invaluita in mister, isi pastreaza secretele de mii de ani dar ne surprinde de fiecare data cand privim imaginiile create din adins pentru a ne taia respiratia.

Conditiile dure, temperaturile de inghet si peisajele sterile fac ca Antarctica sa fie inospitaliera pentru oameni. Continentul inghetat este de aproximativ 1,5 ori mai mare decat dimensiunile Statelor Unite si 99% este acoperit cu gheata, ceea ce reprezinta 90% din toata gheata de pe Pamant.

In ciuda acestui fapt, oamenii de stiinta au descoperit cascade rosii din sange, fosile antice, fenomene naturale particulare si creaturi incredibile. Au reusit chiar sa descopere o lume sub gheata, de la lacuri subterane sarate, pana la un imens lant montan ascuns mai jos.

Lacuri Subterane

Pentru prima data descoperite in 1970 cu radare, se estimeaza ca exista aproximativ 400 de lacuri situate sub 3 kilometri de gheata, in regiunile explorate. Oamenii de stiinta cred ca lacurile s-au format dupa separarea Antarcticii de Gondwanaland, vechiul supercontinent. Lacurile nu ingheata din cauza presiunii din greutatea stratului de gheata.

Lacul Vostok, descoperit in anii ’90 de oamenii de stiinta rusi, este cel mai mare lac subglacial din Antarctica. Este, de asemenea, cel de-al treilea lac ca volum din lume, situat la 3,5 kilometri sub gheata. De atunci, oamenii de stiinta au gaurit gauri adanci in gheata pentru a extrage o mostra de apa din lac, iar o mostra a aratat ca apa este in jur de -3oC, in ciuda faptului ca a fost acoperita cu gheata acum 20 de milioane de ani.

In 2014, oamenii de stiinta au avut o descoperire majora la Lake Whillans , descoperind un ecosistem divers si activ al microorganismelor din lac, la aproape un kilometru sub stratul de gheata. Aceste specii incredibile nu au vazut aer proaspat sau lumina soarelui de milioane de ani, insa ele infloreste, folosind metan si amoniu ca energie pentru a creste.

Creaturi neobisnuite

Antarctica este un desert steril, inghetat, cu ploi foarte putine, vanturi aprige si cele mai reci temperaturi de pe pamant (temperatura cea mai rece inregistrata a fost de -89,4 deg C); cu toate acestea, este, de asemenea, acasa pentru o multitudine de animale salbatice unice. Inainte s-a crezut ca nimic nu poate supravietui sub masivele de gheata, cu toate acestea oamenii de stiinta au descoperit o serie de specii neobisnuite care s-au adaptat mediului dur. Exista microbi, crustacee, calmar colosal, paianjeni, viermi uriasi cu peri aurii stralucitori.

Puteti gasi chiar si peste inghetat. Aceste creaturi ciudate au ochi mari si organele lor interne pot fi vazute prin pielea lor translucida. Pestii au glicoproteine, antigel si nu pot supravietui in ape mai calde. De asemenea, nu au nici o hemoglobina, o proteina care produce sangele.

Gheata care canta

Oamenii de știință au descoperit recent că raftul de gheață Ross cântă, cauzat de vânturile care suflă peste dunele de zăpadă. Vânturile creează vibrații de suprafață și tonuri seismice aproape non-stop. De atunci, oamenii de știință au descoperit că sunetele se schimbă ca răspuns la mediu, cum ar fi topirea sau furtunile care schimbă zăpada. Acum folosesc sunetele ca instrument pentru a monitoriza stabilitatea și vulnerabilitatea acesteia.

Sursa

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here