Morcovii care i-au ajutat pe Britanici sa invinga Nazistii

0
233

Probabil ati auzit mitul “consumul de morcovi îți va îmbunătăți vederea“. Vestea proastă este ca morcovul a fost un mit inventat de Guvernul Britanic care permis Forţelor Aliate să învingă Nazişti în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Morcovii contin (vitamina A), o vitamina esentiala pentru o sanatate de invidiat, astfel consumul regulat si o dieta bogata in morcovi stimuleaza vederea insa niciodata nu te va face sa ai o vedere ca de vultur. Si veti intelege si de ce. Veti fi surprinsi, insa urmariti povestea si veti vedea ce inseamna marketing-ul si promovarea la nivel national.

De ce credem că morcovii ne ajută să vedem mai bine?

Revista Smithsonian descrie teoria lui John Stolarczyk, curatorul Muzeului Mondial al Morcovilor (Da! Există): Potrivit lui Stolarczyk, mitul a început în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, când naziștii bombardau Londra destul de constant. Insa cu ajutorul unui nou radar avioanele naziste incepeau sa cada unul cate unul. Problema era urmatoarea: Statul voia sa ascunda aceasta tehnologie.

Forțele aeriene au reușit să distrugă luptătorii germani datorită dezvoltării unei noi tehnologii secrete. Radarul de interceptare aerian (AI) de la bord, folosit pentru prima dată de RAF în 1939, a avut capacitatea de a identifica bombardierii inamici înainte de a ajunge pe Canalul Englez. Însă, pentru a ține acest lucru “sub patura” sa ziceam asa, conform cercetărilor lui Stolarczyk, extrase din dosarele Muzeului de Război, Ministerul a oferit un alt motiv pentru succesul lor: MORCOVII

Pare o gluma insa cu adevarat s-a folosit de morcovi pentru a ascunde noua tehnologie. Specialiştii in propaganda si distorsionarea adevarului au inventat o poveste prin care le explicau pilotilor Britanci ca eficienta in dobararea inamicilor si puterea lor vine de la morcovi.

Sursa

În 1940, John Cunningham , poreclit “Cat’s Eyes”, este primul care a doboara un avion inamic folosind noua tehnologie radar. Recordul lui de 20 de inamici dobarati dintre care 19 noaptea a starnit intrebari in randul multora, ca raspuns Guvenul Britanic a declarat la toate ziarele din acea vreme ca succesul lui Cunningham s-a datorat unui consum in exces de morcovi.  

Chiar daca Germanii nu au “inghitit” aceasta poveste publicul Britanic a inceput sa creada in consumul de morcovi ca ii va ajuta sa vada mai bine, in special noaptea. Anunțuri cu sloganul „Morcovii vă mențin sănătoși și vă ajută să vedeți noaptea” incepeau sa apara peste.

Sursa

În același an, Guvernul a lansat o campanie Dig For Victory care a introdus desenele animate “Dr. Morcov” și “Cartof Pete”, pentru a determina oamenii să mănânce mai multe legume (pâinea și legumele nu au fost niciodată la rație în timpul războiului). Reclamele au încurajat familiile să înceapă „Grădinile Victoriei” și să încerce rețete noi folosind alimente ca înlocuitori pentru alte alimente mai puțin disponibile. 

Sursa: Wikipedia

Morcovii au fost promovați ca îndulcitori în deserturi în absența zahărului, care era raționat la opt uncii (echivalentul la ~300g) pe adult pe săptămână.

Sursa

Dr. Carrot era peste tot – emisiuni de radio, afișe, chiar și Disney a avut o implicare. Hank Porter, un caricaturist de frunte al studiourilor Disney a conceput o întreagă familie bazată pe ideea Dr. Carrot: Carroty George, Pop Carrot și Clara Carrot .

Sursa

În timp ce Bugs își îndeplinea propriul rol în desenele animate de propagandă din SUA, Dr. Carrot din Marea Britanie isi indemna publicul larg sa consume morcovi.

Gluma sau nu, minciuna sau realitatea, ideea este ca ca uneori e bine sa studiem cu atentie ceea ce n-i se serveste. Adesea maiestri ai manipularii si propagandei se folosesc de un adevar si il distorsioneaza. Cat despre consumul de morcovi nu ar fi rau daca s-ar intampla si la noi o astfel de campanie.

Voi ce credeti ?

Sursa 1
Sursa 2

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here