O harta din 1587 arata mai multe continente decat stim azi

0
580

Aceasta harta detaliată din 1587 are o lungime de nouă metri pe nouă asamblate complet. Harta este plină de creaturi fantastice, de la unicornii din Siberia până la mermenii care se plimbă în Oceanul de Sud și o pasăre terifiantă care zboară cu un elefant. Harta reflectă cunoștințele geografice (și concepțiile greșite) ale vremii sale, dar surprinzător de avansate. Acesta ilustrează Pământul așa cum s-ar putea privi direct din spațiu, o perspectivă care nu era folosită în mod obișnuit de către cartografi acelui secol.

Monte a inclus un portret al lui în vârstă de 43 de ani și ulterior l-a actualizat la 45 de ani prin lipirea unui nou portret peste el

Sursa


Puțin se știe despre cartograf, Urbano Monte. Provenea dintr-o familie înstărită și ca mulți savanți ai vremii sale, avea un interes intens pentru geografie.

Monte s-a bazat pe lucrările unor cartografi mai renumiți precum Gerardus Mercator și Abraham Ortelius și a inclus descoperiri recente ale vremii sale, cum ar fi insulele Tierra del Fuego din vârful Americii de Sud, observate pentru prima dată de exploratorul portughez Ferdinand Magellan în 1520 .

O caracteristică mai neobișnuită a hărții Monte este însă proiecția – adică metoda pe care o folosește pentru a aplatiza globul pe o hartă. Harta lui Monte este circulară, cu Polul Nord în centru și liniile de longitudine care radiază spre exterior – ceea ce cartografii moderni numesc o proiecție polimatică azimutală, o alegere foarte neobișnuită pentru vremea sa. Proiecția a devenit populară doar odată cu apariția călătoriilor aeriene în secolul XX, când cea mai scurtă rută între două puncte a implicat adesea urcarea deasupra Arcticii.

Desi reprezentare este o viziune exagerata a vremii, nu putem sa nu luam in calcul detaliile, pozitionare si timpul de lucru, aceasta harta nu putea fi facuta de cineva cu putine cunostinte, este nevoie de sute de ore de lucru, inteligenta, viziune si creativitate. Harta a fost ascunsa secole la rand poate datorita multor teritorii care se regasesc in multe spatii goale de azi sau poate datorita antarticii care este prezentata ca un continent verde. Nu stim! astfel de informatii nu le vom afla prea curand, cert este ca harta surprinde atent multe aspecta ale georgrafii actuale, gadila imaginatia si starneste curiozitate.

Sursa articol | Sursa imagina principala

Click aici pentru a vedea harta

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here