Prima hartă geologică completă a Lunii este disponibila online

0
179

V-ați întrebat vreodată cum arată suprafața Lunii? Sau ce fel de roci pot fi găsite pe suprafața lunară? Sau chiar doar ceea ce oamenii de știință văd când se gândesc la corpul ceresc?

Întreaga suprafața lunară a fost complet cartografiată de oamenii de știință de la USGS Astrogeology Science Center, în colaborare cu NASA și Lunar Planetary Institute.

Harta, denumită „Harta Geologică Unificată a Lunii”, este disponibilă online gratuit și este codată color pentru a ajuta pe oricine să identifice rapid caracteristicile geologice, inclusiv o serie de tipuri de cratere, câmpii și alte caracteristici (pe o scară 1: 5.000.000).

Oamenii de știință au creat harta folosind informații din șase hărți regionale din epoca Apollo împreună cu informații actualizate din misiunile satelite recente pe lună – inclusiv misiunea Selenologică și Inginerul Explorator (SELENE), condusă de Agenția Japoneză de Explorare Aerospațială (JAXA).

Hărțile existente au fost redesenate pentru a le alinia la seturile de date din prezent, păstrând, de asemenea, observații anterioare. De asemenea, echipa a elaborat o „descriere unificată” a straturilor de rocă ale Lunii, rezolvând probleme apărute cu hărțile anterioare.

Conform unui comunicat al cercetătorilor, harta va „servi drept modelul definitiv al geologiei de suprafață a Lunii pentru viitoarele misiuni umane” și va fi „neprețuită” – nu numai pentru oamenii de știință, ci și pentru educatori și publicul larg.

Actualul director USGS și fostul astronaut al NASA, Jim Reilly, a declarat că este „minunat” să vezi echipa creând o resursă care poate ajuta NASA cu misiunile lor viitoare, în special pentru că „oamenii au fost întotdeauna fascinați de lună și când ne-am putea întoarce”.

Corey Fortezzo, geologul USGS și autorul principal al cercetării, a declarat:

Harta Geologică Unificată a Lunii, finanțată de NASA, combină șase hărți regionale din epoca Apollo într-o stratigrafie globală consistentă și un set de caracteristici ale suprafeței. Acest produs oferă un cadru pentru noi studii științifice și ajută la conectarea rezultatelor explorării locale a suprafeței cu restul Lunii.

Această hartă este punctul culminant al unui proiect de zeci de ani. Oferă informații vitale pentru noile studii științifice prin conectarea explorării siturilor specifice de pe Lună cu restul suprafeței lunare.

Directorul de astrogeologie, Justin Hagerty, a descris procesul de realizare a hărții ca un „efort uriaș”, adăugând: „O mare parte din cartografierea istorică a fost realizată de diferite grupuri și la scări regionale.”

VEZI AICI HARTA

Cunoscut și sub denumirea de „Earthshine”, fenomenul ceresc are loc de mai multe ori pe tot parcursul anului – cu toate acestea, perioada cuprinsă între aprilie și iunie este perioada perfecta pentru a vedea strălucirea „părții întunecate”. a lunii ‘.

Între aprilie și iunie în emisfera nordică lumina solară reflectată de pe Soare a planetei – este deosebit de intensă. Indiferent dacă se bazează pe strălucirea Pământului, lumina soarelui sau cartografierea geologică, Luna este nespus de inspirată.

Sursa