Thomas Edison – Sarlatan, inventator sau om cu un bun simt al comertului ?

0
266

Majoritatea stim de la frageda varsta ca Thomas Edison a fost unul dintre cei mai mari inventatori si ca a inregistrat peste 1.000 de brevete. Insa realitatea este cu totul alta.

Razele X au fost un urias pas pentru stiinta medicala iar distribuirea dispozitivelor de citirea i-au adus o multime de bani insa adevaratul inventator al dispozitivului cu care putem vedea oasele unui om a fost un savant german pe nume Wilhem Rontgen.

Sursa

Bineînţeles ca Edison al nostru nu a recunoscut niciodata acest lucru mai ales ca isi umfla contul bancare in fiecare zi datorita inventiei lui Rontgen.

Un alt dispozitiv copiat de Edison a fost asa numitul fonograf din 1877 insa cu 15 ani inainte Eduard-Leon Scott de Martinville crea fonoautograful. Nici de data aceasta Thomas nu a recunoscut.

Sursa – 1859 model of Édouard-Léon Scott de Martinville’s phonautograph.

O poveste destul de sinistra in care din nou Thomas este implicat mai mult sau mai putin are de-a face cu istoria cinematografiei. De mult Edison este privit ca tatal filmul insa cel care a inventat filmul a fost Louis Le Prince. La 13 septembrie 1890 Prince moare inainte ca sa isi patenteze inventia in Anglia iar bagajul sau dispare destul de ciudata. Din nefericire familia sa face eforturi pentru obtinerea brevetului de inventie dar in 1892 moare si urmasul sau fiind impuscat de un atacator necunosc, crima fiind neelucidata.

Sursa – Schița proiectorului Le Prince cu trei lentile de James Longley.

Afacerie lui Thomas Edison era destu de dubiase, o alta poveste il are in centru pe Georges Melies si prima sa capodopera “Calatorie pe Luna”. Dupa succesul imens in Londra, Edison obtine copia filmului si difuzeaza filmul piratat in SUA casting sume uriase desi Melies nu a primit nici un ban in urma proiectarii filmului. Dupa mari cheltuieli si chinuri destul de mari Melies ajunge in SUA pentru a arata filmul, insa ironia sortii, pelicula fusese vazuta de toata lumea.

De multe ori credem tot ce n-i se serveste fara sa studiem atent informatia. Nu zic ca Thomas Edison nu a fost un om stralucit insa metodele sale, faptele sale il coboara mult din “panteonul sfintilor stiintei”.

Sursa

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here