Transsiberiana – cea mai lunga cale ferata si locurile de poveste prin care trece

0
112

Calea ferata Transsiberiana are o lungime totală de 9288 kilometri şi trece prin 8 fusuri orare. Este o magistrala feroviara ce leaga Moscova si partea Europeana a Rusiei de Orientul indepartat mai excact Mongolia, China, Marea Japonie. In 2002 a fost electrificata in intregime si a fost catalogata ca fiiind cea mai lunga cale ferata din lume.

In anii 1891 – 1916 a fost construita portiunea de la Celeabinsk (Uralul de Sud) la Vladivostok, care are o lungime de aproximativ 7000 de kilometri. Acesta începe în Sankt Petersburg, în staţia Moscova, şi trece prin oraşele Moscova, Celeabinsk, Omsk, Novosibirsk, Irkutsk, Cita, Blagoveşcensk, Habarovsk şi se termină la Vladivostok.

Capacitatea magistralei permite transportarea unor încărcături, ce depăşesc în greutate 100 de milioane de tone anual.

Lucrari au inceput in 1891 in orasul Vladivostok a durat 10 ani si a nevesitate eforturi mari.Muncitorii erau nevoieti sa lucreze in ture dar si in condititii extrem de dure. Lucrarile au fost executate manual asta insemnand lopeti, topoare, fierastraie. Anual se prea 500-600 km de calea ferata. La ceremonia de punere a temeliei a participat moştenitorul tronului Nicolae Aleksandrovici, viitorul împărat Nicolai al II-lea. Costul acestei magistrale a fost de 1.455.413.000 ruble, in jur de 200 de milioane de Euro.

In dimineaţa zilei de 30 iunie 1908, în jurul orelor 5 dimineaţa, călătorii din trenul transsiberian au observat consternaţi o uriaşă sferă de foc care traversa cerul deasupralor, lăsând în urmă o dâră de fum negru. Sfera a dispărut în depărtare şi, după câtevaminute, o explozie foarte puternică s-a auzit şi o lumină orbitoare a înghiţit orizontul.trenul se clătina periculos de mult pe şine, ca şi cum “ar fi fost lovit de ciocanegigantice”, după declaraţiilor sutelor de martori din tren

Explozia se crede că a fost cauzată de un meteorit mare sau de un fragment de cometă la o altitudine de 5–10 km. Diferite studii au dat mai multe estimări privind dimensiunea și natura obiectului, toți cercetătorii fiind de acord că obiectul avea dimensiuni de zeci de metri.

Între anii 1990 şi 2000, au fost luate măsuri pentru modernizarea căii ferate, în vederea sporirii eficacităţii ei.

Sursa articol | Sursa imagine

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here