Virusul chinez între predicții, profeții și fake news

0
230

În aceste zile, o cunoscută copertă a ziarului Domenica del Corriere din 1962 (n.50) circulă pe rețelele de socializare cu inscripția: „Lumea in 2022. Impresionant!”. Ziarul prezintă nenumărate persoane care călătoresc pe străzile unui oraș cu o mini mașină cu o cupolă transparentă de sticlă „protectoare”. 

O predicție a modului în am ajuns din cauza unui virus puternic sau a unei epidemii? În realitate, nu este o profeție, ci o ipoteză cu privire la „cum ar putea fi redus traficul în orașe în viitor”, așa cum este explicat pe copertă.

“În loc să folosești mașini voluminoase, ai putea face mașini minuscule monoplazante”, explică titlul. Ilustrația, creată de Walter Molino, a fost pur și simplu creata pentru a explica o posibila solutie pentru evitarea blocajelor de trafic metropolitane,

În ceea ce privește „profețiile” despre Coronavirus, încă din martie 2020 circula textul unui capitol al cărții „Profeții” (publicat în 2006 de Mondadori) de către mediul și scriitoarea americană Sylvia Brown, care a murit în 2013

” Până în 2020, practica purtarii de măști chirurgicale și mănuși de cauciuc în public va deveni ceva obisnuit, din cauza unei epidemii a unei boli grave asemănătoare cu pneumonia, care va ataca atât plămânii cât și canalele bronșice și va fi refractară la orice tip de tratament [… ] “.

Până și scriitorul american Dean Koontz, în 1981, în romanul său „Ochii întunericului” spusese povestea unui virus numit WUHAN-400 produs de un laborator chinez ca armă bacteriologică.

Nu mai vorbim de Nostradamus, care pare să fi prezis pandemia într-una din sextinele sale … Sau teoriile complexe actuale ale „teoreticienilor conspirației” care au circulat în ultimele săptămâni.

Dar Bill Gates? În martie 2015, el a declarat: „Un virus necunoscut ne va ucide. Următorul război care ne va distruge nu va fi făcut din arme, ci din bacterii. Un virus necunoscut ar putea ucide milioane de oameni în următorii ani și poate provoca o pierdere financiară de 3 trilioane în întreaga lume. “

În toate aceste indicii nu cunoaștem limita dintre clarviziune, fantezie și „predicții” aproape bazate pe raționalitate sau informații disponibile în trecut. Dar ceea ce este sigur este că virusul există și nu s-a găsit încă nicio cale de eradicare a acestuia.

Sursa